Ски Скокове

Ски скокът се осъществява на специално конструирана и построена за целта ски шанца, състояща се от три части - рампа за отскок, рампа за приземяване и поле за спиране. Състезателите се стремят да достигнат възможно най-дълъг скок по най-акробатичния начин и изящен начин, за което се поставя и стилова оценка (поставя се от 5 оценители, като максималната оценка е 20).
 
Ските са по-широки и по-дълги от стандартните, а ски автоматът закрепва само върха на ски обувката за да може да бъде постигната максимално стабилна и аеродинамична стойка при полета.  Изпълнението на ски-скоковете може да се подели на няколко фази, като оценяване става на всяка от тях по отделно - изхвърляне, полет и приземяване. При изхвърлянето ски-състезателите се спускат по шанцата, приведени на пред с цел да се увеличат аеродинамичните характеристики на полета.
 
Самото изтласкване става благодарение на специална техника на краката - тялото е силно приведено напред и с краката се отласква нагоре и напред. Самият полет протича не повече от 5-7 секунди, в които тялото е почти упоредно на ските. От изключително значение е изяществото при полета.  Приземяването е може би най-сложната част от ски-скоковете. То определя половината от оценката.
 
При него от голямо значение е и самото удържане на скоростта, положението на ръцете и тялото, както запазването на перфектен баланс. Максималният брой точки, които тази фаза може да донесе е 15 точки, останалите 5 точки се получават взависимост от изпълнението на полета.