Биатлон

Биатлон (от гръцки — "двубой") е вид зимен спорт, съчетаващ ски бягане със стрелба.

История

Биатлонът се заражда през XIX век в Норвегия като упражнение за войниците. Той е демонстриран на Олимпиадите през 1924, 1928, 1936 и 1948 г. През 1960 година е включен в програмата на зимната Олимпиада. Първи олимпийски шампион е шведът К. Лестандер. От 1993 година всички главни състезания и Световното първенство преминават под егидата на IBU (от англ. International Biathlon Union).

Разпространение и популярност

Биатлонът е популярен преди всичко в страните от северна, централна и източна Европа, в това число и в България. Най-успешни страни за цялата история на биатлона се явяват Германия, Норвегия, Русия, Франция и Швеция. Частично разпространение има и в Япония, Китай и САЩ.

Правила и екипировка

В биатлона са разрешени всички техники на ски бягане. Дължината и вида на ските не е регламентирана. За стрелбата се използват винтовки с минимално тегло 3,5 кг. По време на състезанието пушките трябва да се носят от състезателя. Забранено е автоматическо и полуавтоматическо оръжие. При натискане на спусъка, пръстът на състезателя трябва да преодолява усилие от минимум 500 г. Оптиката е забранена. Калибърът е 5,6 мм, а скоростта на куршума не трябва да е по-голяма от 320 км/ч.

На стрелбището разстоянието до мишените е 50 метра. Диаметърът на мишената при стрелба прав е 115мм., а при легнало положение 45мм. Мишените традиционно са 5 в черен цвят, като при улучването им се затварят от бял клапан, което позволява на публиката да следи стрелбата. Във всички видове състезания, без щафетата, на стрелбището спортиста разполага с 5 патрона.