Сноуборд ( Snowboard )

Сноуборд (на английски snowboard, в буквален превод снежна дъска) представлява плоска конструкция, предназначена за спускане по снежни наклони в планината. Разглежда се като зимния еквивалент на скейтборда. Сноубордът има дървена основа, а отгоре и отдолу слоеве от стъклопласт. Върху дъската има закрепвания за краката. Дължината му варира от 140 до 165 см, а ширината му от 24 до 27 см.

Кратка историческа справка

1971 год – Според Милович получава патента за своята идея и може да я продаде на заинтересуваните компании, но не го прави.

1975 год – Димитрий Милович оснавава фирмата "Winterstick", в щата Юта. Поради факта, че Милович кара извън пистите не му трябва металния обков, за това той го маха от своите ранни прототипи. По-късно той патентова новата си контрукция, отличаваща се с извит край. 1975 год – За Милович и неговата компания "Winterstick" подробно се разказва в "Newsweek", а в "Powder" се появявя публикация от две страници и сномков материал, които за пръв път представят сноуборда пред света.

1977 год – Майк Олсън създава своя пръв сноуборд в дърводелницата на баща си още в училищна възраст. Той продължава да го усъвършенства като гимназист, дори напуска колежа и основава компанията си "Gnu". 1977 год – Джейк Бъртън Карпентър се премества в щата Вермонт, работи като барман, но продължава да разработва своите прототипи, които по-късно ще станат част от неговата марка "Burton Snowboards" и ще съществува до ден днешен. Също като Симс, той твърди, че започнал да експериментира със сърфа още от ученически години. 1977 год – Милович се сдобива с писменото одобрение на компаниите, занимаващи се със застраховки при упажняването на горно-алпийски дисциплини-"Petit-Morey" и "Kendal". Това е първото признание за съществуване на нов вид зимен спорт.

1978 год – Бъртън и неговея дизайн нямат конкуренция, въпреки че Милович твъди, че негова фирма "Winterstick" има клиенти в 11 страни. Същата година Чък Бърфут изработва обазец от фибростъкло и го тества в щата Юта, а по-късно започва разрабтването на модели заедно с Том Симс.

1979 год – Марк Анлик открива първия "халфпайп" в Тахо, а на ежегодното снежно състезание, проведено в щата Мичиган, бордиста Пол Грейс представя няколко фрийстайл-елементи и удивява всички с четирите си завъртания на 360 градуса, падане на колене на последните метри от пистата, а на финиша сваля дъската си след като изпълнява предно салто. На същите състезания Джейк Бъртон Карпентър се готви да се представи със собственото си оборудване, но понеже то не е изпълнило изскванията за снърф, му се отказава тази въжможност. За него се застъпва самият Пол Грейс и други сноубордисти и Карпентър все пак участва в състезанието и дори го печели. 1979 год – Пол Грейс се появявя на екраните на канадските жители в ролята си на соубордист, рекламиращ бира "LaBatt". Рекламата се върти в продължение на 4 години.

1979—1980 — Списание "Skateboarder" и "Action now" пишат първите статии, посветени на новия, развиващ се спорт- сноуборда. През 1980 Милович се оттегля, а що се отнася до Шърман, той се посвещава на изследвания и не след дълго постига успехи с новия си метод газозаваряне и се явява съсобственик на добре известната в Америка компания Grand Gayman. Според собствените си думи, той изобщо не съжалява за избора, който прави през 70-те год. на миналия век и дори е благодарен на Джейк Бъртън, че доразвива идеята му. През уикендите може да срещнете Шърман по склоновете на Стиимбот Спрингс (Stimboat Springs). В курорта се шушука, че кара борд с марката Burton.

1980 — Burton и Winterstick правят ново въведение, като ползват в новите си прототипи базата P-Tex. По това време Симс си сътрудничи с Vision Sports, а Крис Сандерс купува снифера, а когато той става вече непригоден, създава собствен модел, който поставя началото на новата марка Avalanche Snowboards. След работата си със Симс, Чък Бърфут основава собсвена компания. Тя съществува по-малко от година поради силната конкуренция.

1981год –Започва съвременните състезания по сноуборд от малкото състезание в гр. Линдвил, Колорадо.

1982 год – Пол Грейс организира Национален Шампонат по сноуборд в Suicide Six Ski Area във Уинсконсин, щат Върмонт. Състезанията по слалом и даунхил изправят едни срещу други не само аматьори и професионалисти от цяла Америка, но и съперниците Симс и Бъртън. В състезанието по даунхил Том Симс побеждава,но си чупи палеца на финиша. Състезателят на Burton, Дъг Ботън се превръща в абсолютен победител. Това състезание било отбелязано в издания като "Sports Illustrated", "NBC Today" и "Good morning America". 1982 год – Крис Сандерс и Ърл Зелерс, основатели на Avalanche Snowboards, създават три нови модела и ги наричат— Хюи, Дюи и Луи (Huey, Dewey и Louie). Долната част на дъските била направена от пластмасата Formica, а средната от дървесина.

1983 год – Карпентър организира Национален сноуборден шампионат в курорта Snow Valley, щата Върмонт. След това състезание Симс организира Световен сноуборден шампионат в Soda Spring Ski Bowl. На това състезание за пръв път се появява дисциплината халфпайп. Джейк Бъртън, Еди Кохлан,както и членовете на отбора на Бъртън заплашват да бойкотират състезанието, зощото смятат, че сноуборда и халфпайпа нямат нищо общо.

1985 год – На дъските на Sims 1500 FE и Burton Performer се появяват метални кантове. Това събитие разграничава за винаги снауборда от сърфа. "Sims" създава и първият борд за каране в свободен стил 1985 год – Списание "Thrasher" отразява Световния шампионат в Soda Springs. Това се явява и първата публикация за състезания по сноуборд. През същата година се заражда и първото списане посветено на сноуборда - "Absolutely radical". След шест месеца списанието е прекръстено на "International snowboard magazine".

1986 год – Заражда се европйският сноуборд с първите състезания в Swiss Championships, St. Moritz. Раджис Роланд снима първия си филм “Apocalypse Snow”, където демонстрира безумни скокове. 1986 год – През януари и в Еропа се провежда Междунараден шампионат, в Livingo, Италия, и в St. Moritz, Швейцария. Което не бива да се бърка с другия Международен шампионат, проведен същата година в Брекендридж (Breckenridge).

1987 год – През март, ден след началото на Втория шампионат в Брекендридж, Пол Едън заедно с други състезатели формират Северноамериканска сноубордистка асоциация (N.A.S.A.). По-късно променят абривиатурата на N.A.S.B.A., защото N.A.S.A. вече е заета от друга организация. Главната им цел е сътрудничеството с Европейската сноубордистка асоциация (S.E.A.) по повод организирането на Световен шампионат. Това е и годината на появяването на първия самоучител по сноуборд.

1987—1988 — През този сезон се провежда първият Световен шампионат. Състезанията са разделени- два етапа в Европа и два в Америка, а спонсори са гиганти като "O`Neil", "Suzuki" и "Swatch". 1987 год – Провежда се първото студентско състезание във Върмонт. Започват да се появяват многобройни студентски клубове и отбори.

1988 год - Появява се USASA- организация на снубордистите-любители.

1990 год- В курорта Vail Ski се създава специален участък, пригоден за растящите фенове на сноуборда. Наричат го сноуборд-парк. Той се сдобива с голяма популярност и не след дълго и други курорти правят свои сноуборд-паркове. 1990 год - Мястото на Националната асоциация на професионалните сноубордисти заема Международна сноубордска федерация, чиято основна функция е да се превърне в организация, създаваща правилата за провеждане на състезания.

1993 год - Международната скифедерация (FIS) взема решение за признаването на сноубарда за горна-алпийска дисциплина. Също така започва планирането на няколко състезания през 1994 год. и на световен турнир през 1995 год. Сноубордистката общност се отнася с предпазливост към решенията на FIS, защото смята, че дейността на подобна организация може да се отрази зле на спорта.

1994 год - На Олипийските игри в Норвегия FIS смята да представи сноуборда като "културно постижение". FIS обаче осъзнава,че това би било обидно за хилядите привърженици на сноуборда и затова се отказва от идеята. Така става ясно,че олимпийски медали за сноуборда ще мога да се печеля едва през 1998 года.

1997- 98 - Числото на почитателите на сноуборда надхвърля 4 милиона, а през 1998 - 99 започва да се увеличава с 33% на година.

1998 год - На зимната олимпиада е въведен нов вид спорт-сноуборда, с две подкатегории - хаф-пайп и слалом. Канадскят сноубордист Рос Робаглиати печели златния медал, но допинг-теста показва наличието на марихуана в кръвта му. Обаче след обяснението, че бил вдишал неволно дима, му връщат медала.

2000 год - Числото на сноубордистите в САЩ надхвърля 7,2 милиона човека. Увеличението е с 51,2% на година, за сравнение скиорите в САЩ са 14,7 милиона човека , а прирастта на година е 6%.

2002 год - Появява се нова сноуборд-олимпийска дисциплина- сноубордкрос.

2004 – В Стау (Stowe),САЩ, е открит Музей на снауборда и Зала на славата.